Vijvers
De mooiste vijvers in samenwerking met vijverspecialist Aquatica
Water in de tuin
Water is een van de eerste levensbehoeften van de mens. In een tuin staat water voor rust, plezier, verkoeling en (be)leven.
Water kun je op vele manier toevoegen aan je tuin. Bijvoorbeeld door het aanleggen van een natuurlijke vijver, een eeuwig borrelend element als blikvanger of ergens in een border.
Het plannen, ontwerpen en aanleggen van een (nieuwe) vijver vergt nogal wat voorbereiding. Samen met vijverspecialist Aquatica in Schimmert (meer dan 20 jaar ervaring) maken we je vijver helemaal naar wens.
Enkele tips:
Tip 1 - Plaats van de vijver
De mooiste plek voor een vijver is daar waar je ‘m zoveel mogelijk kunt zien. Zowel vanuit je huis als vanaf het terras. Ook belangrijk dat je overal goed bij kunt, niet alleen om te kijken maar ook voor het onderhoud.
Tip 2 - Kies een vorm
De vorm van de vijver hangt vaak af van de beschikbare ruimte in de tuin, van de omgeving waarin de vijver wordt aangelegd en met persoonlijke smaak.
Een natuurlijke vijvervorm (informele vijver) ziet eruit als een vijver die je aantreft in een park of bos, natuurlijk beplant en met veel dierenleven. De vijver heeft diverse zones en door de rijke beplanting gaat een natuurvijver op in de rest van de tuin.
Een rechthoekige of vierkant vorm (formele vijver) past goed bij klassieke of moderne tuinen. Deze vijver is qua vorm makkelijk aan te leggen en je vanaf de rand kun je makkelijk direct de diepte in. Wel moet er dan rekening gehouden worden met de diverse plantensoorten en de aanwezigheid van vissen.
Tip 3 - Welk type vijver
Wanneer je een vijver wil (laten) aanleggen, dan zal je je moeten afvragen naar wat voor type vijver je voorkeur uit gaat. De vorm die we in tip 2 hebben besproken draagt natuurlijk bij aan die keuze. Zo kun je bijvoorbeeld gaan voor een plantenvijver (informele vijver met voornamelijk planten), een zwemvijver (waarin je kunt zwemmen met een apart plantengedeelte voor de waterzuivering) of een Koi vijver (speciaal geschikt voor Koi karpers)
Tip 4 - Grootte van de vijver
Ben je inmiddels uit de plek, de vorm en het type vijver dan is het tijd om de grootte te bepalen. Zorg er in elk geval voor dat je genoeg ruimte over houdt om rondom de vijver overal goed bij te kunnen. Dus niet de dicht bij de schutting, muur of andere erfafscheiding.
De oppervlakte bepaald uiteindelijk samen met de diepte de inhoud van de vijver. Deze is dan weer belangrijk voor welke pomp, filter en/of planten je gaat gebruiken.
Tip 5 - Vissen of geen vissen
Moet ik dat gelijk al bepalen? Ja! liefst wel.
Ga je voor Koi karpers dan zijn planten in een vijver niet wenselijk tenzij ze (voor natuurlijke filtratie) gescheiden zijn van de Koi en moet de vijver relatief diep zijn ten opzichtte van een siervijver. Koi zijn uitermate gevoelig voor grote temperatuurverschillen en zijn tevens een zware belasting voor het water. Dus is tevens een goed filtersysteem nodig bestaande uit een vijverfilter en vijverpomp, eventueel uitgebreid met een UV-C fileter.
Ga je voor Goudvissen, Goudwindes etc. dan moet je nog steeds rekening houden met de diepte van de vijver (ivm dichtvriezen in de winter en koelte bij hoge temperaturen in de zomer), je waterkwaliteit, aantal vissen etc.



Werk in uitvoering en Projecten






Laten we samen werken aan je droomtuin!
Neem contact met me op voor meer informatie of voor het maken van een afspraak!